22 maj 2022
15:00

Ölmstad IS

Målsnålt i derbyt mot ÖIS

Efter tre raka segrar, och framförallt fint spel, i inledningen av säsongen fanns det höga förväntningar på en fin match även mot lokalrivalen Ölmstad IS. Robotklipparen hade gjort sitt, dräkterna luktade av tvättmedel och vädret gick inte heller att klaga på. Uppvärmningen visade att hemmalaget var ett lag som kanske tog ut lite för mycket i förskott för uppvärmningen saknade den där gnistan och fokuset som infunnit sig tidigare.

1:a perioden
Matchen inleds med en hel del slarv från båda lagen. Varken de röd- eller blåklädda spelarna lyckas etablera något tryck på respektive planhalva. Rörelsen och farten i passningsspelet som Vistaspelarna skämt bort sina fans med var som bortblåst. Men trots att man spelade under sin förmåga var det jämnt. Den första riktiga farligheten skapar bortalaget i tolfte minuten, ett distansskott där Alexander sträcker ut sin fulla längd och gör en fin enhandsräddning på. Perioden fortsätter på inslagen väg och bollen befinner sig främst på mittplan. I 17:e minuten tilldöms hemmalaget en indirekt frispark strax utanför strafområdet efter att domaren, något tveksamt, dömt för hemåtpassning. Elias petar bollen till Wide som dunkar in bollen i bortre stolpen. Närmare änså kommer inget av lagen och halvleken slutar 0-0.

2:a perioden
I första pausen poängterade vi för spelarna att den stora skillnaden i den här matchen gentemot de andra vi spelat i serien var inställningen. Spelarna tog till sig och vann mer boll och etablerade emellanåt lite spel framför bortamålet, men de blåklädda gästerna försvarade sig väl. I den nionde minuten får Olle fritt läge framför mål efter att Elias hittat honom med en passning från kanten. Olle får till ett avslut som målvakten räddar men faller också i samma ögonblick och det hade nog inte varit helt omöjligt att blåsa straff där. Efter att ha tagit över mer och mer kommer 0-1 som en överraskning när Alexander går utanför målet och slår en längre boll som någon av Vistaspelarna borde fått tag i, men bollen hamnar istället hos en ÖIS:are som från distans prickskjuter in bollen. Direkt efter avspark kommer Jonathan igenom och får på ett skott från nära håll som målvakten reflexräddar och bollen studsar ut via ribban. Resten av perioden spenderas på ÖIS planhalva men hemmaspelarna har väldigt svårt att ta sig fram till några klara målchanser, men det är ändå en klar uppryckning och viss fördel spelmässigt för hemmalaget även om bortaspelarna går till andra pausvilan med ledning 0-1.

3:e perioden
Inför de sista 20 minuterna känns det ändå som att det spelmässiga övertaget skulle ge resultat, därför kom 0-2 som en kalldusch. En lång boll över våra backar hittar fram till ÖIS-anfallaren som drar till på halvvolley med en yttersida som seglar in i Alexanders vänstra kryss. Vista fortsätter eftrr detta att etablera spel på motståndarnas planhalva, ofta anförda av Elias på vänsterkanten. ÖIS:arna är samlade i försvaret och börjar slå lite längre bollar, vilket frustrerar hemmaspelarna som mer och mer försöker att skapa målchanser på egen hand. Viggo snappar i den tionde minuten upp bollen till höger på motståndarnas planhalva och får på en kalasträff som sitter snyggt i taket på målet. Kanske var det detta som behövdes för att lösa upp knutarna? Nja. Det skapas en hel del lägen de sista tio minuterna men skärpan saknas och ÖIS går segrande ur matchen med slutresultatet 1-2.

Sammanfattning
Innan matchen pratade vi om att vi måste förflytta boll och byta kant för att lyckas luckra upp ett samlat försvar. Något vi har gjort bra tidigare. Tyvärr är det en detalj som vi inte lyckas med i matchen, även om vi spelar helt okej i de två sista perioderna. Totalt sett är vi det bättre laget, men vi möter ett motstånd som är bra på att försvara sig. Fotboll går ut på att göra flest mål och idag var ÖIS bättre på det. Sammanfattningsvis en helt okej match och hade vi kopplat på energin från början hade nog resultatet blivit ett annat. Extra plus till Elias som drar igång många anfall och skapar fina lägen åt sina lagkamrater.